5 от най-често задаваните въпроси относно филъри и ботокс

0
7251

Естетичната консултация е първата и най-важна стъпка в третирането проблемите на пациента.  От самата консултация ние извличаме информация за това какви са желанията и очакванията на пациента, а също така даваме експертно мнение за това кои са терапиите, които са препоръчителни за типа кожа и лице на съответния пациент.

В днешно време всеки има възможността да направи проучване на лечението, което му препоръчваме или сам да избере своята терапия от мнения събрани от интернет, приятели и т.н. Това прави работата на естетичните дерматолози още по-трудна, тъй като не всяко нещо прочетено в интернет или споделено от познат е истина. Много често пациентите идват при нас с предубеждение за някои процедури, притеснение за начина, по който ще изглеждат или стресирани от негативни и не толкова верни мнения, споделени в различни форуми. Поради тази причина споделям с вас някои от най-честите митове и задавани въпроси:

1.“Хубаво е да отлагаме поставянето на ботокс!“

Ботулиновият токсин има най-добър ефект в случаите, в които се използва като превенция. Според водещите естетични дерматолози в световен мащаб, пациентът трябва да започне да мисли за поставяне на ботокс в момента, в който мимическите бръчки започнат да си личат и в положение на покой на лицето. Отлагането на поставяне на ботулинов токсин би довело до задълбочаване на мимическите бръчки и съответно затруднение в тяхното третиране. Лично аз препоръчвам на моите пациенти да не поставят ботокс преди 30-годишна възраст.

2.“Кожата се отпуска след спиране на действието на ботулиновия токсин.

Едно от най-големите притеснения на пациентите преди поставяне на ботокс е това от развитието на „пристрастяване“ към него. В голяма част от форумите и непрофесионалните естетични списания може да прочетете мнения че след спиране на поставяне на ботокс кожата се отпуска и лицето изглежда по-състарено от преди това. Това НЕ е вярно. Ботулиновият токсин е миорелаксант. Той блокира мускулатурата за определено време, което обикновено е между 3 и 6 месеца. Редовното поставянена ботокс води до заглаждане на мимическите бръчки, които с времето изчезват. След спиране на неговото поставяне от една страна пациентът вече е свикнал с това да бъде по-малко експресивен и съответно „бръчка“ по-малко лицето си, а от друга самите мускули имат по-малък тонус и не биха довели до образуване на толкова дълбоки и изразителни бръчки.

3.“Нямам нужда от цяла ампула хиалуронова киселина.

Много често пациентите идват на консултация с огромното притеснение , че 1 мл. Хиалуронова киселина в устните би ги накарала да изглеждат с огромни и неестествено изглеждащи устни.Това схващане се дължи на факта, че масово виждаме пациенти с огромни устни, които твърдят че са поставили само 1 ампула филър. Резултатите които постигаме с 1 мл. филър, специално изработен за поставяне в устни, са изключително естествени, а дори понякога и едвам забележими.

4.“Какво трябва/ не трябва да правя след поставяне на филър?

Препоръчително е в дните след поставяне на филър работената зона да се третира с локален антибиотик, за да намали риска от развиване на инфекция. При поява на хематом препоръчваме на нашите пациенти да използват локален продукт с арника, а при по голям оток и компреси с лед.

В часовете след поставяне на филър препоръчваме да се въздържат от прием на алкохол, тренировки и поставяне на макиаж.  При инжектиране на филър в устните е желателно пациентите да НЕ пушат в следващите часове. Добре се отразява приема на по-големи количества вода, тъй като добрата хидратация подсилва ефекта на филъра.

5. „Какво трябва/ не трябва да правя след поставяне на ботокс?

От изключително голямо значение е ботулиновият токсин да бъде поставен в точно определени мускули, които искаме да блокираме. При преминаването му в други зони (т. Нар. – миграция) той може да блокира различни мускулни групи и да причини нежелани резултати – увисване на клепачите, асиметрия и др. Важно е пациентите да запомнят, че поне 6 часа след поставяне на ботокс НЕ трябва да лягат, вдигат тежести и да се навеждат. Препоръчително е спортът и тренировките да бъдат избягвани в първите 3 дена. 2 седмици да се избягват масажи на лице, парни бани, сауна.

д-р Алексиев

AGLEA DERMA

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here