3 важни стъпки за най-добра грижа за зоната около очите

0
976

В статията ще опишем три от най-важните стъпки, които всеки трябва да предприеме, за да осигури ежедневно оптимална грижа за околоочната зона.

Кожата около очите е по-податлива към появата на бръчки. Причините за това са няколко:

  • Кожата в тази зона е по-тънка и по-крехка. Лесно се изсушава, освен това участва в разнообразни мимики на лицето. Усмихвате се, мръщите се, присвивате очи, смеете се, плачете – всички тези емоции и действия включват постоянно движение на очите и кожата около тях. Това може да доведе до появата на фини линии и бръчки по-рано от очакваното.
  • Кожата около очите съдържа по-малко мастни жлези – това е още една причина тази зона да е по-податлива към формиране на бръчки и фини линии.
  • Поради специфичната анатомична структура, течностите са склонни да се събират под очите, причинявайки подпухналост и тъмни кръгове. В някои случаи обаче,отточността около очите може да бъде индикатор за някои медицински проблеми, включително бъбречни, сърдечни,алергични заболявания. Ако забележите необичайна подпухналост на околоочната зона, свържете се с лекар и направете физически преглед.
  • Слънцето и излагането на UV светлини са известни с това, че причиняват преждевременно стареене на кожата. Не всеки използва слънцезащитен крем подходящ и за околоочния контур.
  • Повечето от нас, жените, носят грим. Накратко – сутрин слагаме фон дьо тен, сенки за очи, спирала и т.н., а вечер премахваме всичко с лосион за почистване на грим. Обърнете внимание как всъщност правите това? Разтривате ли кожата си около очите с натиск, опъвайки я във всяка възможна посока? Това действие с годините допринася за отпускането на кожата и образуването на бръчки.

Какво може да направим като превенция?

Според някои изследвания очите са най-забележимата част от лицето. И двата пола, участвали в едно проучване, заявяват, че първоначално обръщат най-голямо внимание на очите на хората.

Следователно е съвсем нормално ние, жените, да се стараем максимално да направим очите възможно най-привлекателни. Оформяме веждите си, нанасяме сенки за очи, опитваме се да използваме трикове, за да направим очите си по-широки, по-големи, по-ярки и т.н. Доказателство за това са хилядите видеоклипове в Youtube с уроци, които ни учат как да изпъкнат очите ни. : )

Извода е, че бръчките в областта на очите могат да бъдат голямо притеснение, което да се превърне в комплекс на съвременната жена дори в една по-млада възраст.

Превенцията в 3 стъпки

Срещат се редица мнения относно това как да се грижим за кожата около очите. Някои смятат, че какъвто и крем да използваме, ще се отрази добре на околоочната зона. Дерматолозите обаче, са на друго мнение. Обикновения крем за лице не е в състояние да се справи с проблемите, характерни за тази зона на лицето.

Кремовете за очи са специално разработени за нежната кожа около очите: те са по-щадящи, съдържат специални активни съставки от обикновения крем или хидратант. Целта им е да се справят със специфични проблеми: бръчки, сухота, подпухналост и тъмни кръгове. Също така кремовете за очи съдържат по-ниска концентрация на съставките, което ги прави деликатни за нежната кожа около очите и предотвратяват дразненето и възпалението им.

1. Хидратация

На първо място в превенцията е добрата хидратация. Тя е от решаващо значение за кожата около очите.

Хиалуроновата киселина е може би най-известната хидратираща съставка. Една молекула хиалуронова киселина привлича около 20 молекули вода. Това прави тази киселина толкова мощен хидратант. Молекулата ѝ е доста голяма и се задържа в кожата, създавайки перфектен овлажняващ слой на повърхността, който я предпазва от вредни влияния.

2. Анти-ейдж

Друг важен аспект на грижата за кожата около очите е предотвратяването и намаляването на бръчките. С напредване на възрастта тялото ни произвежда по-малко колаген. Колагенът е протеин, който помага да се поддържа здравословна функция на тялото. Той се намира в костите, мускулите, кожата, ноктите, косата, сухожилията и други. С различните си свойства колагенът помага да се поддържа еластичността на кожата. С годините човешкото тяло произвежда по-малко колаген и това води до отпускане на кожата и образуване на бръчки. 

Ценен антиоксидант е Витамин С. Той стимулира производството на колаген и е мощна съставка против стареене. Освен това изравнява тена на кожата, предпазва я от вредното въздействие на околната среда, озарява я и подобрява хидратацията ѝ.

 3. Защита от излагане на слънце 

Това е стъпката, която често се пренебрегва и дори пропуска от мнозина. Слънцезащитните продукти са свързани със защита и са протекция срещу бъдещи проблеми на кожата. Не веднъж сме ви споменавали колко е важна ежедневната употреба на слънцезащитен продукт с висок SPF защитен фактор.

Има два вида UV светлини: UVA и UVB .

А в UVA са лъчите, които са причинители на преждевременното стареене на кожата. Този тип лъчи проникват дълбоко и могат да причинят рак, да унищожат колегена, нужен за еластичността на кожата.

B в UB са лъчите, причиняващи изгаряне на кожата, като засягат повърхността ѝ.

Ето защо е изключително важно да използвате слънцезащитни продукти, както не веднъж сме ви съветвали, и да се грижите кожата ви винаги да бъде хидратирана, за да изглежда, здрава, красива и сияйна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here