Хидратирана кожа = красива кожа или какво постигаме чрез добрата хидратация на кожата?

0
1094

Много често чуваме, че хидратацията е изключително важна за нашето тяло. Все пак човешкото тяло е 50% вода. Ежедневно ние губим огромни количества течности, които трябва да бъдат възстановени. Пиенето на вода е изключително важно за добрата хидратация на тялото, но не е достатъчно за поддържане на хидратацията на кожата. Както всеки един орган в тялото, така и кожата е съставена от голям брой клетки, които имат нужда от достатъчно количество вода, за да функционират правилно.  

Какво постигаме чрез добрата хидратация на кожата?

  1. Кожата като щит

Липсата на добра хидратация на кожата води до нейното изсушаване. Сухата кожа се напуква изключително лесно и по този начин тя не може да извършва адекватно една от основните си функции – бариерната. Кожата оказва протекция на тялото от всички външни дразнители – бактерии, вируси, прах. Когато тази основна функция е нарушена кожата е предразположена към раздразнения, екземи и инфекции.

  • Хидратирана кожа = красива кожа

Хидратираната кожа има по-свеж и светъл вид. Добрата хидратация понякога е ключът към това кожата да изглежда с години по-млада – спомага за изчезването на фини бръчки, пигментни петна, придава по-свеж и сияен вид на кожата.

  • Борба с токсините

Адекватната хидратация на кожата спомага за пречистването й от токсини. Като обвивка на нашето тяло кожата е в най-близък контакт с токсините от външната среда и е най-предразположена към образуването на свободни радикали. Свободните радикали са молекули, които влизат в контакт с другите клетки в кожата и нарушават тяхното ДНК. В резултат на това настъпва преждевременно стареене, а и появата на различни доброкачествени и злокачествени новообразувания. Водата е един от основните начини за пречистване на тялото от свободни радикали и това е една от причините добрата хидратация да е изключително важна.  

  • Предпазва от омазняване

Когато кожата не е достатъчно добре хидратирана себацейните жлези отговарят с хиперсекреция на себум. Това води до омазняване на кожата. Освен че е неприятно и придава по-лош вид на кожата това може да доведе и до запушване на себацейните жлези и предпоставка за появата на акне.

Как да хидратираме добре кожата?

Пиенето на достатъчно количество вода е първата стъпка. Както споменахме приетата по този начин вода първо достига до всички други органи и едва тогава до кожата, така че това не е достатъчно. При проблеми със суха кожа е нужно да се използват продукти, които да я хидратират – най-често това са кремове на основата на хиалуронова киселина. Хиалуроновата киселина се намира натурално в нашата кожа. Тя задържа голямо количество вода и по този начин играе основна роля в нейната хидратация. С напредване на годините количеството на хиалуронова киселина в нашата кожа намалява и това налага доставянето й по друг начин. Използването на анти-ейдж кремове с хиалуронова киселина дава добра основа за хидратация.

За професионални и индивидуални насоки относно хидратацията и цялостната грижа на кожата може да заповядате на безплатна консултация с дерматолог в AGLEA DERMA

д-р Алексиев

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here