Фитофотодерматити и как разходките сред природата да не бъдат опасни за кожата ни

0
881

 Дългата изолация ни подтикна да търсим уединение сред природата.Тя ни носи спокойствие и хармония с нейните прекрасни багри и ухания. Работата в градината ни откъсва от рутината в ежедневието и повишава устойчивостта ни към стресовите фактори.

Контактът с растенията обаче невинаги е безопасен. Понякога кожата ни реагира със зачервяване и сърбеж при наличие на сенсибилизиращи ботанически вещества. Под действие на някои от тях след излагане на слънце настъпват фототоксични реакции в нашата кожа. Няколко часа след това се появява силно зачервяване и мехурчета, съпроводени с парене и болка. В следващите дни те се резорбират с остатъчна хиперпигментация, която може да е видима няколко месеца. Такиви реакции възникват при контакт с различни растителни видове като целина, смокини, пащърнак, зелени лимони, цитрусови плодове и др.

Фитофотодерматитът е често срещан през пролетно-летния сезон, тъй като много диворастящи и култивирани растения съдържат фоточувствителни съединения. Към тях отговорът на кожата наподобява слънчево изгаряне. Други растения причиняват алергични реакции-бръшлян, глухарче, вратига и др. Те индуцират развитие на обриви за по-продължителен период.

За да избегнем неприятните усещания е препоръчително при разходка сред природата да нанасяме профилактично бариерни кремове, а при работа в градината или контакт с отровни растения да се използват предпазни ръкавици. Нанасянето на слънцезащитни продукти по откритите части на лицето и тялото намалява риска от развитие на фитофотодерматити.

Разходките сред природата и свежия въздух ни носят радост и повишават възстановителните сили на организма, но не забравяйте да се погрижите и предпазите вашата кожа.

д-р Панайотова

AGLEA DERMA

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here