Трихология – ключът към диагностицирането и лечението на проблемите с косата и скалпа

0
2031

Трихология – наука, изучаваща структурата на косъма, неговия цикъл на растеж и нарушенията, които настъпват в тях, водещи до косопад. Разширените познания за анатомията и физиологията на косъма подпомагат правилното диагностициране на болестните състояния.

Оредяването на косата настъпва под действието на различни фактори. Съответно, за да се справим с проблема косопад, е необходимо да се търси причината довела до това. Понякога е достатъчно прилагането на специализирани продукти за възстановяване на косата, но може да се налага и медицинска намеса. Затова и правилната диагностика на косопада е ключът към неговото лечение. 

Косопад може да настъпи и при изменения в кожата на скалпа:

– различни възпалителни заболявания /себореен дерматит, псориазис,тинеа на скалпа,псориазис и т.н./

– някои вътрешни болести/анемии, нарушена обмяна на веществата,заболявания на щитовидна жлеза, хранителни разстройства, инфекции, хормонален дисбаланс и т.н/

 Андрогенен косопад е често срещана форма на косопад при мъжете и се харектеризира с разреждане и опадане на косата в определени участъци  на главата при генетично предразположени индивиди под действието на андрогенните хормони. То може да се срещне и при жените като дифузно оредяване на космите по скалп, обикновено по-късно през преклимактеричния период.

За уточняване на конкретната причина за коспада се извършват и редица изследвания, както и консултации с други специалисти.

Трихологията се позовава на изследване, наречено трихоскопия. Това е основен диагностичен метод, при който се използва микрокамера за компютърна диагностика на косата, даваща информация за структурата и плътността на косъма. Чрез трихоскопията може да се проследи и ефекта от приложеното лечение. 

На 24-25 октомври в Букурещ се проведе курс на тема Трихология с гост-лектори prof.Yuliya Ovcharenko MD, PhD, основател и директор на „Institute of Trichology”, Hair Research Society/UHRS/в Украйна и dr. Kuzma Khobzey дерматолог – трихолог от Украйна, номиниран за Трихолог на годината Stella International Beauty Awards 2019, член на European Research Society in the field of hair pathologies/EHRS. Там се запознахме с новостите в диагностиката и третиране на проблемите с косопада.

д-р Панайотова,

AGLEA DERMA

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here