Топ антиоксиданти за красива кожа

0
832

Антиоксидантите са вещества, предотвратяващи окислителните реакции  в клетките ни, защитават тялото ни от вредното въздействие на свободните радикали, които  увреждат клетъчните мембрани и дори човешкото ДНК. Голяма чат от тях се прилагат и в грижите за млада, свежа и поддържана кожа.

   Топ антиоксиданти за красива кожа:

Ресвератрол – естествен антиоксидант от групата на полифенолите, предпазващ клетките от клетъчно стареене. Съдържа се във висока концентрация в червеното грозде, боровинките, фъстъченото масло, зелен чай, тъмен  шоколад и др. Предотвратява стареенето на клетките, стимулира клетъчното делене на фибробластите  и синтеза на колаген. Той подобрява структурата на кожата, укрепва кожната бариера и я прави по устойчива на външни въздействия. Ресвератрола се доставя в кожата, чрез  коктейлите за мезотерапия или се приема под формата на капсули, като хранителна добавка.

Витамин C – най-често използваният антиоксидант за изсветляване на кожата, третиране на пигментни петна, изглаждане на фините линии. Той предотвратява преждевременното стареене на кожата, включен в състава на кремове, серуми и маски подобрява тена, прави го по равномерен и сияен. Витамин C участва и в процесите на регенериране на клетките, повишава тяхната  устойчивост.

Витамин Е – мастноразтворим витамин, мощен антиоксидант и антиканцероген. Предпазва полиненаситените мастни киселини и протеини от окисляване,защитава клетките от увреждан и ускорява възстановяването на тъканите. Той участва и в нормалното формиране на червените кръвни клетки и подобрява кръвообръщението. Включен в локални дерматологични средства се прилага за повишаване на хидратацията на кожата, предпазва от вредни въздействия, при косопад– за укрепване структурата на косата, при белези и рани – за намаляване на възпалителните процеси и ускоряване на епителизацията. Витамин Е е полезен при акне, тъй като намалява свръхсекрецията на себума.

Витамин А и производните му са необходими за првилното функциониране на кожата и лигавиците като възпрепятства изсъхването на повърхността на епителната тъкан. Той участва във  възстановителните процеси по кожата и лигавиците. Ретинолът доказано стимулира регенерацията на клетките и се използва за подмладяване на кожата и изглаждане на бръчките.

Коензим Q10 – витаминоподобно вещество, играе ролята на коензим и участва в жизненоважни функции. Той подпомага осигуряването на енергия за клетките, регулира биологични процеси и синтеза на протеини. Като мощен антиоксидант предпазва клетките от свободните радикали и от преждевременно стареене. Коензим Q10 е силен съюзник в борбата с времето и поддържа младостта на кожата.

Д-р Панайотова,

AGLEA DERMA

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here