Пърхот

0
75

Пърхотът, който е много често срещан проблем на скалпа, засяга един на всеки двама души през целия му живот. Това състояние, което се дължи на прекомерното обновяване на повърхностните клетки на скалпа, се проявява с интензивно производство на мъртви клетъчни слоеве, наблюдавани в косата. Макар и безвреден, пърхотът има неестетичен вид и често причинява сърбеж. Ето защо е важно да бъде лекуван ефективно.

Механизъм на образуване на пърхот

Скалпът ни е покрит с защитен слой, състоящ се от себум. Дрождите, наречени Malassezia, естествено живеят и се хранят с това вещество. Въпреки това, при някои хора и в някои етапи гъбичките  Malassezia се разрастват. В този случай те причиняват възпаление на скалпа, което води до сърбеж. Срещу гъбичките   Malassezia имунната система се активира и в резултат на това се наблюдава увеличаване на възпроизводството на повърхностните клетки на кожата. Малки мъртви клетъчни слоеве се образуват по скалпа и така се появява пърхотът. Въпреки че проблемът се среща най-вече при мъжете, това е състояние, от което страдат и голям процент жени.

Видове пърхот

Сух пърхот: Малки белезникави или сивкави люспи (купчина мъртви клетки)попадат върху дрехите сами или по време на оформяне на косата. Скалпът също е покрит с тези люспи, без видимо зачервяване.

Мазен пърхот: По-големи и плътни люспи се наблюдават заедно с леко зачервяване на нивото на растеж на косата и по челото.

Псевдо-трихофития: В по-редки случаи много плътни люспи с бял или жълтеникав цвят могат да се натрупат върху скалпа и да се слепи косата.

Пърхотът обикновено, не е постоянен проблем. Възможно е да се появява през определени периоди.

Фактори, предразполагащи към образуването на пърхот:

Не всички сме равни, когато става въпрос за пърхот. Някои хора са по-предразположени към пърхот, докато други изобщо не изпитват този проблем. Някои фактори могат да създадат благоприятна среда за образуването на пърхот:

  • зимен сезон и влажно време
  • стрес и тежки емоционални състояния
  • умора и преумора
  • използване на абразивни продукти за коса
  • замърсена околна среда и др.

Лечение на пърхот

Днес има много ефективни лечения на пърхот, които включватвъншно прилагани противогъбични средства под формата на шампоан, лосион или крем, които имат за цел да премахнат прекомерния брой дрожди по скалпа, да успокоят възпалението и да нормализират производството на кожни клетки. Никой от тях, обаче не е категоричен. Ако има повтарящ се пърхот по скалпа, ще е необходимо редовно външно превантивно лечение, за да се ограничат периодите на рецидив и да се предпази скалпа от този проблем.

Пет златни правила за здрав скалп:

  1. Редовно измивайте и дезинфекцирайте гребените и четките за коса
  2. Избягвайте наранявания по скалпа
  3. Избягвайте да използвате груби продукти за коса
  4. Не използвайте сешоар с твърде горещ въздух
  5. Използвайте шампоан против пърхот

За да се справите с този проблем, наш съвет е да се свържете с нашите лекари  дерматолози от AGLEA DERMA.

AGLEA DERMA

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here