Присаждането на коса – необходимата промяна вече е достъпна

0
892

Любопитно

Косата е едно от най-важните допълнения в човешкото тяло, ето защо процесът на алопеция поражда дискомфорт както при жените, така и при мъжете. Важно е да се знае причината за този процес. При мъжете тя е на 99% генетично обусловена. При жените генетичното влияние върху косопада се изразява на 66%, а в останалите случаи се дължи на вътрешни ендогенни процеси в тялото. Сред най-честите състояния, които причиняват косопад  са: анемия, недостиг на витамин D и фолиева киселина, нарушения в щитовидната жлеза, хормонален дисбаланс, дефицит на В12.

При жените процесът на алопеция може да се повлияе положително и косата да се възстанови, с помощта на подсилващи процедури. При мъжете е възможно да се проведе лечение, само ако косата не е съвсем оредяла. Когато и проведеното лечение не даде желаните резултати, се прибягва към трансплантация на коса. Ако областите с оредяла коса са по-малки, само с една манипулация може да се постигне желаният ефект на гъстота. В случаите в които оголената зона е по-голяма, след едногодишен интервал се прави втора сесия на трансплантация. До трета процедура се прибягва много рядко.

За процедурата

Благодарение на най-опитните специалисти и на изгодните цени, Турция е на първо място по успеваемост на присаждането на коса. Така нареченият FUE метод за трансплантация на коса е иновативен и най-предпочитан в световен мащаб, поради високата си ефективност, добрите резултати и минималният риск.

Операцията по трансплантация на коса е микрохирургична операция, извършена под локална анестезия. Поради тази причина тя трябва да се извършва от професионален екип в болнична обстановка и в присъствието на анестезиолог. Поради прецизността, която изисква, е с продължителност между 6 и 7 часа. През това време пациентът не усеща дискомфорт и може да се развлича, чрез четене или гледане на телевизия.

Операцията протича в 3 стъпки.

 Първата част се състои в екстракция на фоликулните единици (графтове) от областта на тила (генетично най-устойчивaта, така наречена донорна част на косата), като се отнемат космени фоликули, които съдържат повече от един или два корена. След като донорната зона е подготвена за процедурата, космените фоликули се събират един по един с апарата FUE. От изключително значение е, по време на процедурата корените да не бъдат повредени. Всеки графт наречен още присадка, може да съдържа средно 2-3 косъма.

Втората стъпка, която е и най-деликатната част, е разкриването на микро-каналчета в рецепиентните зони, след предварителна преценка на доктора, за техният диаметър и дълбочина. Ъгълът на отваряне също трябва да се регулира добре, за да се получи най-добър и естествен вид.

Третата и последна стъпка е имплантирането на космените фоликули.

Повече за етапите може да видите тук

С една процедура се присаждат между 3500 и 4000 графта. В повечето случаи, пациентите са удовлетворени още след първия сеанс. Повторна манипулация е необходима, ако проблемната зона е твърде голяма, а донорният участък не позволява наведнъж да се вземе необходимото количество графтове.

Като водеща клиника за трансплантация на коса в Турция с 15 годишен опит в Esteworld  работят едни най-добрите хирурзи и експерти в тази област. Главните хирурзи са членове на ISHRS (водеща организация в трансплантацията на коса). Всяка трансплантация се извършва от самия хирург, заедно с неговия екип от експерти.

Sapphire fue метод

Специалистите в Esteteworld използват сапфиренo острие с диаметър 0.6 мм. В момента това е един от най-добрите накрайници, използвани в света на трансплантацията на коса. Много други клиники все още използват накрайници с по-голям диаметър. С помощта на остриетата със сапфирен връх, се достига максимално висока плътност. Чрез острието със сапфирен връх е възможно отварянето на каналите на микро ниво, което дава възможност за трансплантиране на фоликулите на по-малко разстояние един от друг и същевременно води до по-естествен вид. При отварянето на тези микро канали, процесът на възстановяване е много по-бърз в сравнение с другите техники за трансплантация на коса. Друго преимущество при този тип присаждане, е образуването на по-малко корички по скалпа след процедурата, което води до увеличаване на комфорта на пациента. Повече за Sapphire метода може да видите тук

Възстановителният период

Възстановителният период е от 1 до 3 месеца. През това време всички зачервявания изчезват. Разрезите са микроскопични, поради което шевове не се правят. Не остават белези.В зоната, от която са взети присадките косата ще остане по-рядка в сравнение с преди.

В Esteworld се прилага PRP лечение при всяка трансплантация на коса. PRP лечението има много благоприятен ефект върху заздравяването на раните след трансплантация на коса. При PRP лечение в центрофугата се поставя пипетка с кръв (малка стъклена тръбичка). По този начин се спомага размножаването на червените тромбоцити. Като цяло ефектите от приложението на PRP са: по-бързо съсирване на кръвта, по-бързо пристягане на каналите, където са присадени космените фоликули, по-бърз възстановителен процес след трансплантация на коса.

3 месеца след операцията новата коса започва да расте. Процесът за пълно възобновяване изисква от 12 до 18 месеца.

Методът е еднакво ефективен, както при мъже, така и при жени. Присадената коса не капе, тя остава за цял живот. Резултатът от операцията е напълно натурален вид на растежа на косата. Вижте едно откровено мнение на наш пациент тук.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here