Предизвикателствата на околоочния контур

0
225

Едни от най-често търсените процедури са тези за околоочен контур. Много често пациентите обръщат внимание първо на бръчиците или пигментните петна, които се появяват там, тъй като очите са едно от първите неща, които заглеждаме в отсрещния човек. Въпреки честите запитвания и многото процедури, които се предлагат, ние винаги сме внимателни, когато започваме третиране на тази зона поради нейните специфики.

Какви проблеми най-често се наблюдават в зоната на околоочния контур?

  1. Мимически бръчки

Като една от най-активните в ежедневното общуване, в тази зона най-често се появяват първите мимически бръчки. Усмихването, примижаването при излагане на силно слънце, свиването на очи при дълго четене – всичко това води до задълбочаване на мимическите бръчки в зоната на околоочния контур.

2. Торбички

Т. нар. торбички под очите са изключително чест проблем. Най-честата причина за тяхната поява е генетичната предиспозиция. С възрастта околоочните мускули отслабват, което води до миграция на мастна тъкан в зоната под очите и засилване на торбичките. Други причини могат да бъдат задържането на вода, отслабен лимфооток. Наличието на торбички под очите е противопоказание за голяма част от процедурите в тази зона.

3. Тъмни кръгове

Кожата върху клепачите, около и под очите е най-тънка. Известно ни е, че с напредване на годините нашата кожа губи колаген и допълнително изтънява, което се случва най-бързо в околоочната зона. Това води до прозиране на множеството съдове, основно под очите и появата на тъмни кръгове. Освен тези анатомични особености голяма роля играят и хроничното недоспиване и хроничната умора, които забързват този процес. Излагането на слънце също води до появата на хиперпигментации в тази зона и влошаване на тъмните кръгове.

4. Хлътване под очите

С напредване на възрастта е нормално да се наблюдава атрофия и резорбция на краниофациалните кости.  Разширяването на орбитите на очите и изчерпването на обем в областта на скулите води до хлътване на очите. При някои пациенти, които имат генетична предиспозиция, това се случва много по-рано отколкото при други. Рязкото отслабване и недостатъчно добрата хидратация могат да забързат този процес.

Това са само част от проблемите, които могат да настъпят в зоната на околоочния контур с времето. Избора на правилна терапия е от изключително значение и изисква добро познаване на анатомията на зоната и продуктите, които могат да бъдат използвани.

д-р Алексиев

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here