Отопластика или можем ли да коригираме формата и размера на ушите?

0
1449

Отопластика

Красотата е симетрия и хармония…

Външният ни вид е това нещо, което ни представя пред обществото на първо четене. И всяка диспропорционалност или малък недостатък нарушават тази цялост и хармония. Желанието и стремежът да коригираме тези несъвършенства и в същото време да изглеждаме естествено е напълно първично чувство.

Отоклизис – състояние на “клепналите уши“ придобито в ранна детска възраст. Накратко това е отдалечаване на ушната мида от повърхността на главата. Това понякога е съпътствано и от променен анатомичен релеф.

Кое е нормалното положение на ушите ?

В горния си край ухото е на нивото на веждите, а в долния си край на нивото на носа. Това лесно може да проверите като поставите палец върху най-горната част на ухото, показалецът трябва да стигне до нивото на веждите. Нормалният ъгъл между черепните кости и ухото е 20-30°C. Корекция се налага, когато този ъгъл е по-голям от 30°C.

Решението

Хирургичната операция за коригиране на ушите, известна още като отопластика, се явява щадящо и трайно решение на този проблем. Много хора се притесняват от тази лека операция, но истината е че не съществува друг метод, чрез който да се подобри формата, големината и външният вид на ушите. Хората обикновено прикриват този недостатък с пуснати коси и шапки, а решението не е страшно, особено ако попаднете в ръцете на добри пластични хирурзи.

Отопластиката има няколко основни функции:

регулиране положението на ушните миди, така че да са по-близо до главата; намаляване размера на ушите; корекция на неравности и деформации (вродени или придобити). Всички разрези направени при този тип операция, остават скрити зад ушите.

На каква възраст може да се извърши?

Препоръчителната възраст за корекция на ушите е между 7 и 14г. Установено е, че растежът на ухото като орган на човешкото тяло продължава до 6 годишна възраст. Много хора избират да направят тази интервенция преди детето да започне училище. Освен това колкото по-рано се извърши тази операция и се моделира хрущялът, толкова по-добри са резултатите. Възстановителният процес също е много по-бърз в по-млада възраст. Няма горна възрастова граница. Операцията може да се извърши дори и на пациенти в напреднала възраст.

Колко трае и как протича операцията?

Отопластиката се извършва под обща анестезия при деца и локална при възрастни. Обикновено пациентът се изписва още същия ден. Самата операция е с продължителност от 1,5ч. Разрезът направен по време на операцията е добре скрит в гънката зад ухото. Хрущялът на ушната мида бива естетически оформен и фиксиран към новото си положение, благодарение на скритите шевове отзад.

Възможностите за рецидив при този тип операция са много редки.

 С кое да внимаваме след операция по пластика на ушите?

За да се предотврати образуването на оток и синини, в продължение на 2 дни след операцията е препоръчително да се носи специална превръзка-компрес. За трайно постигане на добър естетичен ефект е необходимо да се следват инструкциите на лекаря, по-специално да се носи специална еластична лента в продължение на две седмици и да се избягват движения, които биха довели до огъване или механично увреждане на ушите. Месец след операцията, лентата се поставя само вечер по време на сън.

Възстановяването

Някои пациенти могат да се върнат на работа седмица след операция на ушите, но това е индивидуален процес и зависи от състоянието на всеки отделен пациент. През първата седмица се препоръчва да се спи по гръб с леко повдигната глава.

Рискове

Съществуват стандартните рискове от инфекция или кръвоизлив. Но като цяло случаите на инфекция са много малко, поради доброто кръвоснабдяване в тази област. Не съществува риск от загуба на слуха, тъй като се касае за външна пластика на хрущяла на ушната мида.

Хората подложили се на такава интервенция, в повечето случаи са доволни от резултата. Може да се каже, че това е сравнително безопасна операция. Естествено като се мисли за подобна корекция, от изключително значение е да се направи правилният избор на клиниката по естетична хирургия и да се има в предвид квалификацията и опитът на работещите пластични хирурзи.

AGLEA DERMA има огромното удоволствие да представи услугите на международната клиника за присаждане на коса и пластична хирургия Esteworld и на българския потребител. Представителя им за България е готов да откликне на всички ваши запитвания свързани с естетична промяна. Можете да направите запитване за вашата безплатна консултация на телефон +359895544053 или на имейл aylin.pliakova@esteworldturkey.com.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here