Лято, слънце и слънцезащита за всички

0
161

Най-вълнуващия сезон дойде-лятото, изпълнено с горещи дни и емоции, със слънчеви приключения, с хладен морски бриз и скърцащ пясък.

 Слънцето и неговите ползи за здравето ни са безспорни. То ни осигурява синтеза на витамин, необходим за правилното функциониране на редица органи и  имунната ни система.
 Слънчевите лъчи повишават нивата на  серотонина и допамина в мозъка   и ни правят  по-щастливи и енергични, подтискат апетита и спомагат за редукция на теглото.

Прекомерното и незащитено  излагане на слънце, обаче може да доведе  до нежелани реакции по кожата ни. Може да се наблюдава зачервяване, поява на пигментации, бръчки, фотостареене с редукция на колагена и засилена еластоза. UVB лъчите причиняват предимно слънчеви изгаряния, като засягат епидермиса, а  UVA лъчите проникват в по-дълбоките слоеве на кожата, освобождават свободни радикали и индуцират фотостареене. UV лъчите водят и до разширяване на кръвоносните съдове, особено по лицето и шията. Видимата светлина и инфрачервената светлина също имат негативно въздействие, а всички лъчи могат да предизвикат мутации в клетъчнaта ДНК и да се развият предракови  състояния или  рак на кожата. Затова е задължително използването на слънцезащитни средства за кожата, а тяхната ефикасност зависи от SPF фактора, от тяхната водоустойчивост и фотостабилност.

  Слънцезащитният фактор (SPF-SunProtection Factor) в продуките изразява неговата способност да предпази кожата от въздействието на  UVB и  UVA лъчите. Колкото е по-висок фактора, толкова защитата е по-голяма. Основно се използват 2 групи фотозащитни вещества: химични, които поглъщат UV лъчите и неорганични (минерални), които ги отразяват, както и комбинации между тях. Съвременната фотопротекция съдържа вещества срещу целия спектър от светлината, а някои специфични продукти предоставят и защита на предраковите състояния.

Вида на фотозащитните продукти се  съобразява с цвета и типа на кожата, с нейната чувствителност към слънчевите лъчи, както и с възрастта и индивудиалните особености. В ранна детска възраст е препоръчително да се прилагат продукти с минерални филтри и най-висок SPF фактор, за да не се алергизира нежната и тънка детска кожа. Подходящите продукти са под формата на мляко, обогатени и с подхранващи вещества. Кремовете и леките флиуди се използват предимно за лице, а в тинейджърска възраст се предпочитат форми, като гел-крем или dry-touch текстурите за комбинирана и мазна кожа. Някои от продуктите са оцветени, осигуряващи и прикриване на несъвършенствата. За зряла възраст фотозащитните продукти предлагат и anti-age грижа (против стареене), с включени в състава им антиоксиданти, хиалуронова киселина, витамини и др. Спрей формите са удобни и функционални за приложение върху цялото тяло.

Независимо от избора на продукти с висока защита, излагайте се разумно на слънчевото въздействие и изживейте едно вълнуващо лято!

Д-р Ива Панайотова
/ AGLEA DERMA /

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here