Кожата като огледало на вътрешните органи

0
1045

Може би не предполагате, че кожата ни е най-големия орган в човешкото тяло с площ 2,5 кв. м. и като такъв тя представя състоянието на целия ни организъм. На повърхността на тялото често се проявяват изменения, в резултат на увреждания настъпили в  редица вътрешни органи, без да има конкретно кожно заболяване. Дори кожните промени могат да предхождат проявите на другите заболявания.

В най-ранна детска възраст са характерни кожните обриви, съпътстващи инфекциозните болести /вирусни и бактериални шарки/. Техните точни характеристики и локализация ни насочват за бързо поставяне на диагнозата и адекватно лечение.

Редица системни болести протичат с прояви на кожни обриви, промени в пигментацията, изменения по лигавиците, по ноктите, косопад и др.

 При заболявания на храносмилателната система /гастрити, язви, колити/ може да се наблюдават екземи по кожата, периорален дерматит, хронична уртикария. Чернодробните болести протичат с жълтеникаво оцветяване на кожата и лигавиците, зачервяване на длани, кожни кръвоизливи под различна форма /телангиектазии, екхимози, пурпура/, пелагра, поява на силен сърбеж, алергични дерматози, изразена сухота, промени по ноктите и т.н

Болестите на ендокринната система включват редица хормонални отклонения, водещи до промени в кожата. Най-често измененията засягат диабетно болните с неспецифични /сърбеж, повтарящи се гъбични и бактериални инфекции/ и специфични прояви.

Отклоненията  в хормоните на щитовидната жлеза протичат с различни кожни прояви: при повишената им функция кожата е гладка, тънка, топла и влажна, налице е зачервяване и обилно изпотяване, сърбеж, пигментни нарушения, дифузно оредяване на косата. При намалена функция на щитовидните хормони се наблюдава бледа и студена кожа, восъчна с жълтеникав оттенък и изразен оток, различни пигментни промени /мелазма, витилиго/, хронична уртикария и косопад.

 При засягане на Нервната система се обострят някои състояния като себореен дерматит, появява се повишено изпотяване, вазомоторни смущения и др.

Безброй са всички изменения настъпващи в кожата, лигавиците и кожните придатъци /нокти, косми, мастни и потни жлези/ вследствие на заболявания, засягащи вътрешните органи. Обстойният преглед при дерматолог може да подпомогне процеса на диагностициране и съответното лечение. Назначават се и допълнителни изследвания и консултации с други специалисти за точно установяване на диагнозата.

д-р Панайотова,

мед. директор

AGLEA DERMA

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here