Какво е „Синя светлина“ – запознати ли сте?

0
890

Кожата ни трябва да се предпазва не само от UV лъчите, а и от така наречената синя светлина HEV (High Energy Visible). Нейните вълни се срещат не само през деня, но и също в лъчите, които се излъчват от екраните на нашите телефони, таблети, телевизори и компютри. Това е по-конкретно светлината от дигитални устройства.

Провеждат се множество изследвания в тази насока, включително от редица козметични компании.

Какво по-точно е нейното вредно въздействие:

  • Нарушава се естественият ритъм на клетките
  • Нарушават се възстановителните способности на нашата кожа
  • Вълните от синята светлина причиняват оксидативен стрес на кожните клетки т.е кожата става по-грапава, появяват се петна и бръчки.

И още, лъчите, които се излъчват от нея, изпращат сигнали до тялото ни, че все още е ден и се предполага да сме будни. Учените дори проектирали специален инкубатор, наречен „легло на синя светлина“, като провели редица инвитро експерименти, за да проучат въздействието на синята светлина от LED екраните върху кожните клетки.

Резултатите за първи път доказват, че синята светлина повлиява на естествения ритъм на клетките. Което пък води до това, че се нарушава процеса на възстановяване на кожата през тъмната част от денонощието и тя остарява преждевременно.

Но как бихме могли да се предпазим?

Да се откажем изцяло от дигиталния свят е абсурдно. Единствено може да намалим прекараното време с дигиталните устройства и то най-вече преди сън. Това със сигурност ще ни повлияе положително.

За целта трябва да държим далеч мобилните телефони от леглото ни, както и да изключим таблета или лаптопа, поне 1 час преди сън.

Това е полезен навик и ако го създадем, със сигурност, ще ни се отблагодари във времето.

И след всичко казано дотук, ние, дерматолозите абсолютно оправдано препоръчваме използването на козметика, съдържаща филтри срещу синята светлина. В специализираните магазини за козметика вече можем да открием продукти с такава защита, които успешно се комбинират с антиейдж и SPF вещества.

Д-р Панайотова,
Медицински Директор в AGLEA DERMA Beauty ClinicВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here