Знаете ли какво е розацея?

0
1825

Розацеята е хронично възпалително заболяване, което засяга най-често жени в средна възраст, по-често такива с по-светла кожа. Най-често засяга лицето- нос, бузи, чело и брадичка. Характеризира се с появата на еритем, папуло-пустули и по-рядко нодуларни лезии.

Заболяването протича в четири стадия:

  1. Преходен еритем.
  2. Постоянен еритем и телеангиектазии.
  3. Наличие на папули и пустули.
  4. Хипертрофия и хиперплазия на мастните жлези, най-често в облатта на носа  основно при мъже.

Ако ви е поставена диагноза Розацея знаете, че това е хроночно заболяване,  важно да се намери подходящото за вас лечение, но също така и да се избягват факторите, които влошават розацеята.

Факторите, влошаващи розацеята са следните:

1.Слънцето – избягвайте силното слънце и ежедневно използвайте крем с 

SPF 50.

2.Топлина, вятър и студ – избягвайте прекомерното затопляне. Вятърът и студа също се отразяват неблагоприятно на розацеята.

3.Стрес

4.Пикантни храни – пикантните и люти храни влошават състоянието, по-добре ги избягвайте. Кафето и черния чай също са фактори, които могат да обострят розацеята.

5.Алкохол и газирани напитки.

6.Козметични продукти – някои козметични продукти водят до обостряне на състоянието. Избягвайте продукти съдържащи ментол, камфор, натриев лаурил сулфат.

Лечението на розацеята зависи от стадия на заболяването и включва антибиотици,  метронидазолови препарати, лазер терапия, хигиенно-диетичен режим.

д-р Пeткова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here