За по-здрава имунна система припомняме някои храни, които е добре да избягвате и тези на които е добре да наблегнете

0
66

Всеки от нас в различни етапи от живота си е бил на някакъв вид диета или хранителен режим. Подобни режими обаче могат да повлияят на качеството на съня, нивата на енергия и играят роля за поддържането на здрава имунна система. Дефицитът на основни хранителни вещества може да доведе до нейното отслабване като цяло.

В днешната ни статия ще ви запознаем с някои храни, които да избягвате, за да бъде имунната ви система здрава и ще ви напомним тези, на които е добре да наблегнете.

Прекомерна употреба на сол

Препоръчителната дневна доза сол е 5 гр или 1 чаена лъжичка на ден. Тъй като повече от половината от тази доза получаваме чрез прием на различни храни, препоръчително е да не се добавя допълнително сол, там където е възможно.

Прием на твърде много калории

Погрешно е схващането, че „ако не се храним имунитетът ни ще отслабне“. По-важно е качеството на храната, която приемаме, а не количеството. Ежедневният прием на витамини и микроелементи спомага за поддържане и добро функциониране на имунната ни система.

Алкохол

Редица изследвания доказват, че употребата на големи количества алкохол ежедневно намалява имунитета и способността на организма да се справя с инфекциозни заболявания. 

За да бъде здрава имунната ви система, ви препоръчваме някои „супер храни“, които да използвате по-често в менюто си:

Фибри

Ако организмът ви не получава достатъчно фибри, за да произвежда късоверижни мастни киселини, имунните клетки няма да функционират нормално.  Добри изпотчници на фибри са: пълнозърнестите храни (овес, ръж, киноа, кафяв ориз), кореноплодни зеленчуци (моркови, сладки картофи, тикви), плодове (ябълки, круши, банан), кръстоцветни зеленчуци (броколи, брюкселско зеле) и бобови растения (червен боб, леща).

Аминокиселини (протеин)

Протеинът се състои от аминокиселини, които са необходими за правилното функциониране на имунната система. Дефицитът на основни аминокиселини може да намали имунната функция на организма и репликацията на имунните клетки.  Храни като риба, пиле, яйца, кисело мляко и извара осигуряват всичките осем незаменими аминокиселини.

Храните на растителна основа сами по себе си не съдържат всички тези осем незаменими аминокиселини, затова е важно веганите да се уверят, че съчетават различни растителни продукти (включително листни зеленчуци, кореноплодни зеленчуци, семена, боб, леща и зърнени храни) като киноа, овес и ориз).

Омега 3 мастни киселини

Омега 3 мастните киселини са изключително важни за поддържането на здрав имунитет, тъй като те имат антиоксидантна и противовъзпалителна функция. Най-добър естествен източник на Омега 3 мастни киселини са различните видове риба – скумрия, риба меч, марлин, пресен тон (не консерва), сьомга или сардини. Ако не сте любители на рибите, яйчните жълтъци и водораслите ще свършат добра работа. Лененото семе, орехите, семената от чиа, конопените семена и слънчогледа също са добър източник на Омега 3.

Витамин А

Дефицитът му увеличава податливостта ни към инфекции. Витамин А помага за функционирането на вродени имунни клетки като макрофаги, както и Т-клетки (лимфоцити) и генерирането на отговор на антитела. Основните хранителни източници включват говежди черен дроб, телешки черен дроб, мляко, сирене и кисело мляко, или бета-каротин – моркови, зеле, тиква, сладки картофи, пъпеши, манго, домати, броколи, кайсии, папая или мандарини.

Витамин В6

Неведнъж сме ви споменавали колко важен е приемът на витамин В. Той се съдържа в храни като сьомга, пуйка, червен боб, карфиол или чушки. Бананите, тиквата, броколите, аспержите, брюкселското зеле, лещата и яйцата също са отлични източници на витамин В.

Витамин С

Няма как да забравим и витамин С. Той повишава нивата на антитела в кръвта. Съдържа се в зеленчуците, включително зеле, броколи, спанак, грах и карфиол, или плодове като ягоди, лимони, киви, пъпеши, портокали, грейпфрут, лайм или домати. 

Желязо

Желязото подпомага бързата реакция на имунната система към патогенa. То е необходимо за здравето на имунните клетки и участва в антиоксидантните реакции. Червените меса, фурмите, стафидите, ядките и семената са чудесен източник на желязо, по-специално тиквени семки, бадеми, ядки кашу, бразилски ядки, сусам и орехи. 

Пробиотици

Пробиотиците са живи организми (обикновено бактерии) в храна или добавка. Те взаимодействат благоприятно с клетките на имунната система и подобряват функцията на Т-клетките. Киселото мляко, мекото сирене, темпе, кефир, кисело зеле, мисо и кимчи съдържат пробиотици.

AGLEA DERMA

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here