Високите температури и кожата

0
159
Happy woman with sun shape on the arm

 

Кожата е най-големия орган в човешкото тяло, който е в пряк контакт с топлия въздух и се противопоставя на високите температури. Когато температурата се повишава, множество терморецептори по кожата отчитат измененията, изпращат информацията до мозъка и центърът за терморегулация задейства механизми за охлаждане. Настъпва разширяване на съдовете в кожата и обилно потоотделяне.  

Тези реакции пренасочват топлината от тялото към периферията, но така затрудняват работата на сърдечно-съдовата система, което пък води до прояви на замайване, слабост и колапс.

От друга страна при  значително изпотяване се губят соли и минерали, необходими за правилното функциониране на редица органи и системи. Така настъпва тежка дехидратация на организма. За да се възстанови водния баланс трябва се консумират достатъчно количества течности. Но приемайте предимно вода или охладени сокове и избягвайте консумацията на алкохол, кафе, и топли напитки. Храненето през горещите дни е по-често, но с по-малки количества, предимно плодове, зеленчуци, без пикантни ястия и тлъсто месо.  Тежка физическа активност не се провежда при високи температури.

Храненето през горещите дни е по-често, но с по-малки количества, предимно плодове, зеленчуци, без пикантни ястия и тлъсто месо.  Тежка физическа активност не се провежда при високи температури.

  Кожата ни се изсушава под действие на топлината, вятъра и слънчевите лъчи, честите  душове, както и в климатизираните помещения губи от влажността си. Овлажнявайте я с помощта на хидратиращи кремове или спрейове с термална вода и хиалуронова киселина, които възвръщат свежестта ѝ и я предпазват от появата на фини линии и бръчки.

Жегата води до по-обилно изпотяване и омазняване по повърхността на кожата, създават се условия за поява на пъпки. Прилагайте по-често измиване и почистване с нежни продукти, без ексфолиращи съставки. Не нанасяйте тежък фон дьо тен и макиаж, които ще запушат порите и ще доведат до поява на възпаления и акне. Използвайте леки ББ кремове с фотозащита.

Бъдете естествени, ведри, релаксирайте край морето или планината с чисти мисли!

д-р Панайотова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here