Анатомия и физиология на стареенето

0
2417

Стареенето е естествен процес, който започва още от ранна възраст – след 25 години започват първите по-сериозни процеси на стареене, проявяващи се с появата на фини бръчки, изтъняване на кожата. Всъщност, обаче то е доста по-сложен процес, който не включва само видимите по кожата проблеми. С времето освен промените в нея, се наблюдават и промени в меките тъкани (подкожната мазнина, мускули и фасции) и скелетната система.

Промени в скелетната система

Костите на главата и лицето играят ролята на основа за стоящите над тях меки тъкани и кожа. Всяка една промяна в костната система става видима и по лицето. С напредване на възрастта е нормално да се наблюдава различна степен на атрофия и резорбция на краниофациалните кости, изразяващи се в скъсяване и разширяване на лицето. Атрофията на костите е и в основата на загубата на обеми в определени зони. Появата на т.нар. „тъмни кръгове“ под очите се дължи на разширяването на орбитите на очите, изчерпването на обем в областта на скулите.

Появата на назолабиални гънки, периорбитални бръчки както и спадане на обема на горна устна се дължи на атрофия на максиларната и зигоматичната кост. Особено изразени са проблемите в долната трета на лицето – резорбцията на мандибуларната кост, което води до загуба на обем в брадичката и отпускане на лицето в долната трета.

Промени в меки тъкани

Младото лице се характеризира с дифузна, балансирана дистрибуция на подкожна мазнина, която придава V- образен вид на лицето. Изключително добре изразени в профил са латералната проекция на скулите (т.нар. „оджи“ линия – конвексна линия от долната част на клепачите към ухото), контура на брадичката и мандибулата както и арката на челото.

С напредване на възрастта започва да се наблюдава загуба на обем в някои зони на лицето. От една страна поради вече споменатите промени в костната система на лицето, а от друга и поради изконсумиране на мастните депа в периорбиталната, темпоралната, маларната и мандибуларната зона. Най-често първите видими белези са в периорбиталната област и скулите. Изчерпването на маларните мастни депа води до загуба на извивката на скулите и придава слаб вид на лицето. Периорбиталните мастни депа прикриват подлежащия мускул орбикуларис и множеството кръвоносни съдове. При изконсумирането им комбинирано със споменатото разширяване на орбитите мускулът и съдовете стават по-видими и това води до появата на тъмни кръгове, задълбочаване на фините бръчки и появата на дълбоките бръчки „пачи крак“. Загубата на обем в мастните депа заедно с резорбцията на мандибуларната кост води и до отпускане на надлежащата кожа – т.нар. фейшъл сагинг. Подобни промени се наблюдават и в областта на челото, веждите и клепачите.

Загубата на мастна тъкан в тези зони води до подчертаване на костните структури, които стават по-видими заедно с мускулите на веждите – коругатор и процерус, които са отговорни за т.нар. гневна бръчка.

Загубата на обем в темпоралната зона и зоната на горната вежда водят до птоза на веждите и овисване на кожата на клепачите и значително състаряване на лицето.

Промени в кожата

Кожата е най-големия орган в човешкото тяло – средната й площ при хората е около 1.67 м2. Основната ѝ роля е протекция на тялото –  от загуба на вода, от намиращите в околната среда микроорганизми, обмен на вещества с околната среда. Освен тези важни роли, кожата има и роля в естетичния изглед на лицето.

Като най-повърхностния и голям орган в човешкото тяло тя е подложена на множество външни и вътрешни фактори, които водят до нейното стареене. Най-важните от тях, както не веднъж сме споменавали, е замърсяването на околната среда, UV лъчите, тютюнопушенето, лоша диета. Всички те водят до изтъняване, изсушаване и пигментация на кожата. Тези фактори влияят основно върху кожата на откритите части на тялото.

Като вътрешни фактори отбелязваме патофизиологичните промени, настъпващи в кожата. Те най-често са генетично заложени. Първите промени настъпват в базалния слой на епидермиса – силно намалява броя на пролифериращи клетки в него, което води до изтъняване на епидермиса. Изтъняването му от своя страна допринася за по-лош контакт с подлежащия дермис и съответно по-лоша обмяна на вещества.

Сериозни са и промените настъпващи в дермиса – намалява броя на мастните клетки, фибробластите, колагана и еластина, които определят еластичността и плътността на кожата. Съвкупността от всичките външни и вътрешни фактори водят до състаряване на кожата с времето.

В AGLEA DERMA разполагаме с Визия / VISIA / – последно поколение спектрофотометрична система за анализ и консултация за медико-естетична грижа на кожата. Ротационният модул на апарата заснема ляв, десен и анфас 3D изглед на лицето, използвайки UV светкавица и филтри, за да анализира състоянието на повърхностния слой на кожата с подлежащите й структури. Базата от данни се обработва и представя както графично, така и в проценти, което позволява определени характеристики на кожата Ви да се оценят визуално и математически. Разберете повече тук.

Всички консултации с дерматолог, относно естетични процедури, са безплатни, с предварително записване.

д-р Теодор Алексиев,

AGLEA DERMA Beauty Clinic

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here